top of page
Image by Jamie Street

Rallylydnad

Rallylydnad - en hundsport med samspel i fokus

Rallylydnad är en sport där hund och förare genomför en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras. Varje bana är unik och innehåller 12-20 skyltar. På skyltarna kan det exempelvis stå ”360 grader höger”, ”sitt” eller ”skicka över hinder”.  

 

På tävling finns det fyra klasser

  • Nybörjarklass

  • Fortsättningssklass

  • Avancerad klass

  • Mästarklass

Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", förarens, anvisningar, vilket kräver bra kommunikation och samarbete mellan förare och hund.

I rallylydnad står samspelet mellan hund och förare i fokus. Det behövs god allmänlydnad och framförallt en mycket god kontakt mellan förare och hund. Men det allra viktigaste är att ha roligt tillsammans med sin hund. När man går en bana ska föraren visserligen inte röra hunden men det är fritt fram att uppmuntra, ropa, klappa i händerna och på andra sätt heja på.

Rallylydnad är en utmärkt aktivitet för den vanliga familjehunden. Hunden behöver inte utföra alla moment perfekt för att få ett bra resultat, men hundsporten ställer ändå höga krav på samarbete och kontakt. Inga fysiskt krävande moment ingår och därför passar hundsporten även hundar och förare i alla åldrar.

Hund ger high five
bottom of page