top of page
liten-00405_edited.jpg

Tävlingslydnad

Samarbete, förtroende och klurigheter 

Lydnadsklass är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar. Hunden ska lära sig att utföra flera olika moment både nära föraren och på avstånd, till exempel hämta föremål och hoppa över hinder. Momenten sker både med och utan koppel. Precis som i alla hundsporter är samarbetet mellan förare och hund viktigt för att lyckas.

 

Ett bra lydnadsekipage har ofta en fin och förtroendefull relation. Vi som håller på med lydnad gillar klurigheter och utmaningar, att träna detaljer och lösa svårigheter. Belöningen blir en harmonisk och nöjd hund som får använda sitt huvud till problemlösning.

Samarbete är grunden till lydnadsträning 

Ett gott och förtroendefullt samarbete med din hund är en viktig plattform. Hunden ska ha en förväntan på att det händer roliga saker tillsammans med dig! Lek med din hund och gör enklare övningar utomhus och inomhus och i olika miljöer. Gör det lätt att göra rätt och belöna när hunden gör rätt! Det är en viktig grund innan momentträningen börjar. Ju bättre samarbete, desto bättre förutsättning för lydnad.

Träningen börjar alltid med enkla delar som man tränar i lugna miljöer och sedan successivt sätter ihop till ett helt moment. När du och hunden kan alla moment i en klass i olika miljöer och med störning är ni redo att tävla. 

 

Vi tävlar i fyra klasser

  • Startklass

  • Klass 1

  • Klass 2

  • Klass 3

 

De allra flesta momenten har en progression från startklass eller klass 1 och uppåt. Här har man alla möjligheter att få se sin förmåga prövas i hur långt man kan nå – från den grundläggande och inbjudande startklassen till kluriga klass 3.

liten-00392_edited.jpg
bottom of page